#1 Reportage – Eget ansvar vägen till integration

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

/Verksamhetsreportage/
Sala kommun är först ut i Sverige med att låta asylsökande ta ansvar för sin vardag och framtid trots att de ännu inte beviljats uppehållstillstånd.
– Det är bra att känna sig delaktig och kunna ta egna beslut, säger Ali Balleh från Syrien.

 

Ali Balleh, Abdulrahman Obeidi och Yosief Ghide är med i Vuxenrådet. Foto: Benny/Sala Foto.
Ali Balleh, Abdulrahman Obeidi och Yosief Ghide är med i Vuxenrådet.                                                 Foto: Benny/Sala Foto.

I november förra året öppnade Sala Stadshotell upp för asylboende. I dagsläget bor där barnfamiljer, män och kvinnor från 18 och uppåt, totalt 160 personer. 12 av dem är rekryterade till asylboendets styrelse, som även kallas Vuxenrådet.

Vuxenrådet är sammansatt av Lars Rokkjaer, en erkänd dansk konflikthanterare och psykolog.
– Flyktingar ses inte som resurser utan som människor vi måste ta hand om. I den delen av integrationsprojektet som jag har hand om ska jag dels ordna med sysselsättning, dels stötta Vuxenrådet. Mitt mål är att bygga upp deras självförtroende så att de vågar och vill ta plats i det offentliga rummet. De är viktigt att få dem att förstå att de inte bara för information vidare till de andra i flyktingarna utan också är ledare och inspiratörer. De ska visa vägen in till det svenska samhället, berättar Lars Rokkjaer.

Lars började med att intervjuade alla som bor på asylboendet för att reda på arbetslivserfarenhet, intressen, språkkunskaper och utbildningsnivå för att utifrån det kunna sätta ihop ett vuxenråd. Att prata bra engelska och ha ledaregenskaper var viktigt.

”Säljarna fick en olustig känsla av att flyktingarna trodde att de nekats att handla på grund av att de var flyktingar när det handlade om försäljningsreglerna.”

Lars Rokkjaer
Lars Rokkjaer

Vuxenrådet har visat sig få den värdefulla effekt som det är tänkt att vara. Under en månads tid uppstod flera tråkiga situationer på Systembolaget i Sala. Det handlade om att flyktingar som kommit in för att handla nekades på grund av att några av dem inte kunde legitimera sig. Flyktingarna kunde knappt någon engelska och personalen kunde därmed inte göra sig förstådda då de försökte förklara försäljningsreglerna.
– Säljarna fick en olustig känsla av att flyktingarna trodde att de nekats att handla på grund av att de var flyktingar när det handlade om försäljningsreglerna, säger Dennis Dorsander, säljare på Systembolaget i Sala.

Till slut fick Dennis nog och promenerade till Kommunhuset och bad att få tala med den som var ansvarig för integrationen. Dagen efter kom Lars Rokkjaer till Systembolaget och sökte upp Dennis och dagen därpå hade Lars med sig fyra representanter från Vuxenrådet som blev informerade om försäljningsregler och langning. Vuxenrådet förmedlade i sin tur vidare på modersmål till samtliga på asylboendet.

– Sedan dess har det blivit riktigt bra. Det är viktigt att de förstår försäljningsreglerna och vad som kan hända om någon köper ut till en minderårig. Jag vill inte att de ska hamna i trubbel. Jag märkte ju även att en del kunder började rynka på näsan åt flyktingarna och jag ville verkligen sätta stopp för ryktesspridning. Det handlade ju enbart om att de inte förstod försäljningsreglerna, fortsätter Dennis.

”Efter samtalet med Lars och
Vuxenrådet har det blivit riktigt bra.”

Vuxenrådet ska vara en bro mellan asylsökanden och det lokala samhället i Sala, så att vilken instans det än är ska kunna prata direkt med Vuxenrådet för att förmedla information. Det är Vuxenrådet som ska ansvara fullt ut för att information går vidare till de andra.

Och det har redan varit värdefullt i fler situationer under de få månader asylboendet varit öppet. Det uppstod rykten om att flyktingar hade uppträtt illa på badhuset. Lars hade samma tillvägagångssätt där och tog med sig några från Vuxenrådet till badhuset där personalen förklarade vilka regler och sociala koder som gäller i ett badhus. Det framkom senare att det inte var några från asylboendet som det gällde, vilket satte stopp för vidare ryktesspridning.

”Det blir konflikter när människor sätts samman men det är egentligen inte konflikterna i sig som är problemet utan avsaknaden av konkreta åtgärder för att lösa dem när de uppstår.”

– Det blir konflikter när människor sätts samman men det är egentligen inte konflikterna i sig som är problemet utan avsaknaden av konkreta åtgärder för att lösa dem när de uppstår. Det kan gå fort från att ett rykte har blivit en sanning och konsekvenserna kan bli enorma när människor med negativa erfarenheter agerar, förklarar Lars. 

Ali Balleh från Syrien, Yosief Ghide från Eritrea och Abdulrahman Obeidi från Irak är alla tre med i Vuxenrådet. De vittnar om att ovissheten är det svåraste att hantera. Deras liv är satt på paus och väntan på beslut om uppehållstillstånd känns som en evighet. Det gäller att vara motiverat till att läsa sig svenska och påbörja ett liv i Sverige trots att de inte vet om de får stanna.

Ali, Yosief och Abdulrahman är alla högutbildade och pratar engelska flytande.
– Jag drömmer om uppehållstillstånd och ett jobb. I princip vilket jobb som helst. Det viktigaste är att jag kan leva på det och betala skatt, säger Ali Balleh.

De har flytt till Sverige egentligen av samma anledning. För ett liv i frihet i ett demokratiskt land. Många av flyktingarna studerar redan svenska på språk-kaféer hos ABF, Röda Korset och Folkets Hus.
– Vi har lärt oss att man fikar i Sverige. Kaffe och kanelbulle. Det är mycket språk-kaféer men jag tror det hade varit bättre med en ordentlig svenska-undervisning från början, som SFI. Vi är många som pratar bra engelska och för oss tror jag det hade varit bra och vi haft möjlighet att även läsa svenska genom ett internetbaserat program. Då hade jag kunnat studera på egen hand och kombinera det med språk-kaféer, säger Yosief Ghide.

”Vi vill vara delaktiga i vår situation. Vi upplever svenskarna som ett väldigt hjärtligt folk och många vill hjälpa oss på olika sätt men vi saknar själva samtalen.”

Vuxenrådet är eniga om att det bästa med kontakten med Lars och hans sätt att arbeta är att han gjort så att de kan representera sig själva.
– Vi vill vara delaktiga i vår situation. Vi upplever svenskarna som ett väldigt hjärtligt folk och många vill hjälpa oss på olika sätt men vi saknar själva samtalen. Oftast sker det ovanför våra huvuden, säger Abdulrahman Obeidi.

Niklas Hellstrand är platschef på asylboendet.
– Vi har ju ingen aning om hur många av dem som bor här som kommer att få stanna. Det blir naturligtvis en frustration eftersom de är ivriga att skapa sig ett liv här. I den väntan försöker vi få till så mycket aktiviteter som möjligt alla dagar i veckan, säger Niklas. 

Nästan varje dag, minst en gång om dagen så finns någon form av svenskundervisning men utöver det finns tillgång till regelbundna besök på badhuset, bowling, körsång, musik, fotboll och volleyboll. Att ha ett Vuxenråd är effektivt och kommer till användning dagligen i det som sker på hotellet. Det blir lite småtjafs men mycket av det reds ut mellan dem väldigt fort.
– Vi vänder oss alltid till Vuxenrådet för då vet vi att informationen kommer fram till alla som bor här. Det avlastar naturligtvis vår arbetssituation också. Samtidigt är det ju mer demokratiskt att de svarar för sig själva. Jag är ju inte utvald som en ledare och då ska jag ju heller inte representera dem. De går på på del egna möten och styr upp aktiviteter på egen hand. Jag går med när jag måste exempelvis om jag behöver boka en lokal eller liknande.

Det är viktigt att de är en del i sin egen process och Vuxenrådet hjälper till i det.
– Det finns ju dem som tycker att flyktingarna ska sitta på rummet och vara tacksamma men om det tar flera månader att få uppehållstillstånd och de under den tiden varit inaktiva så tar det väldigt mycket längre tid att komma tillbaka och bli aktiv. Sysselsättning är viktigt, säger Niklas.

”Inför flyktingvågen som kom i höstas ville vi i Sala kommun tänka till innan för att klara vårt uppdrag så bra som möjligt.” 

Men hur kommer det sig att Sala kommun har gått mot strömmen och tagit in en fristående konsult för att handskas med integration av flyktingar?
Det har sin bakgrund i den skogsbrand som kom att bli den största i Sverige sedan 1950-talet som drabbade Västmanland för snart två år sedan. I kaoset spreds rykten och kommunen kan efteråt konstatera att informationen till invånarna inte var tillräcklig.
– Vi insåg att vi inte riktigt delgett den information som Salas invånare behövde och inför flyktingvågen som kom ville vi tänka till innan. Eftersom Sala kommun samarbetat med Lars Rokkjaer i tidigare sammanhang med konflikthantering ringde jag upp honom och frågade om han hade möjlighet att hjälpa oss att klara vårt uppdrag så bra som möjlighet, förklarar kommunchefen Jenny Nolhage.

Att ta in en fristående konsult motiveras med att denne oftast inte har några förutfattade meningar om varken arbetsplatsen eller anställda och därför känner sig friare att röra sig i hela organisationen.
– Lars är som en pingpongboll som far runt och samlar information och knyter kontakter i lokalsamhället och bland organisationer och näringslivet. Jag tror det hade varit svårare för en person som är van vid kommunala strukturer, avslutar Jenny Nolhage.

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

4 Comments

 • Ewa Malmsten Nordell

  27/04/2016 at 05:45 Svara

  Så enkelt och så genialt! Spännande att läsa! Lycka till Sala Kommun! Stort tack Ulrika för din berättelse!

  • Ulrika Nilsson Lindahl

   30/04/2016 at 15:24 Svara

   Ja, det var fantastiskt att gestalta det här projektet. Tack Ewa för din feedback. Kram

 • Zahra

  14/05/2016 at 20:58 Svara

  Denna Översta texten var ganska nya informationen jag fick ta reda på och det var jätte intressant med det att Sala kommunen är först ut i Sverige med att göra asylsökande ansvariga för sig själva.mycket bra jobb!

  • Ulrika Nilsson Lindahl

   16/05/2016 at 09:36 Svara

   Tack för din feedback Zahra. Sala kommun tillsammans med konsulten Lars Rokkjaer har verkligen gjort egentligen något så enkelt som att ge människor värde och eget ansvar till något unikt. Det var riktigt roligt att få göra reportaget.

Post a Comment