Ett berättande företag – Berättelser & politik?

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Så här efter politikerveckans slut i Almedalen kan jag konstatera att berättelser har flyttat in i svenska partiledares tal. Både Liberalernas och Nya Moderaternas partiledare drog till med berättelser. Att försöka duger sägs det. Nja, säger väl jag om tanken är att berättelsen ska inge engagemang och förtroende.


Liberalernas partiledare Jan Björklund berättade om funktionshindrade Elin i tjugoandra minuten. Bra försök men tyvärr började hela berättelsen med ett klavertramp.

– Låt mig berätta om Elin som är 20 år gammal. Hon lever sedan födseln med en cp-skada. Hon berättar för tidningen Expressen om hur viktigt det är för henne med en personlig assistent. Hon behöver hjälp för att äta och klä på sig och att förflytta sig. Mycket av det som är självklarheter som vi andra tar för givet. Vid 20 års ålder kan hon nu tack vare sina assistenter träffa sin pojkvän utan att mamma är med. Det är frihet. Det är LSS-reformen, den lag som ger människor som lever med funktionsnedsättning rätt till personlig assistans. Som infördes av vårt parti, Folkpartiet som det hette då på 1990-talet. Det är en av de största frihetsreformerna i modern tid. Men Elins mamma är orolig för att hennes dotter nu framöver inte kommer få den hjälp hon behöver. Den rödgröna regeringen har givit order till försäkringskassan att spara in på LSS. Elin får tydligen för mycket hjälp. Men om det nu går så bra för Sverige Stefan Löfven varför sparar ni då in på samhällets allra mest utsatta?
//Liberalernas partiledare Jan Björklund

Att hänvisa till ett reportage i tidningen Expressen är inte tillräckligt bra. Jan Björklund påstod sig vara socialliberal sekunderna innan han påbörjade sin berättelse. Jag hade köpt det och Jan Björklund hade stigit i mina ögon om han bemödat sig med att träffa och prata med Elin personligen eller någon annan i samma situation som Elin.

Att fuska sig till en berättelse går inte, vilket jag tycker att Jan Björklund gjorde. Berättelser är ett magiskt verktyg, men bara om de kommer från hjärtat. Ett personligt möte påverkar dig som människa och det märks i en berättelse. Vilket är en av grundstenarna för att en berättelse ska vara effektiv.

Personliga möten visar på engagemang. Engagemang leder till trovärdighet.

Jag vill ändå avsluta med att ge beröm till Jan Björklund som har föredömligt fokus på tolvåringen under berättelsen. Det första när han säger tidningen Expressen i stället för bara Expressen. Det andra när han förklarar LSS på ett kortfattat och lättförståeligt sätt. Slutligen när han får med att partiet bytt namn från Folkpartiet till Liberalerna.

Berättelsen om funktionshindrade Elin kommer 22 minuter in i talet.

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

No Comments

Post a Comment