Ett berättande Företag – Belys problem med berättelser

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

Om du som frilansjournalist ändå vill ha ett arvode för din medverkan i boken, så blir arvodet inte stort och jag vet allvarligt talat inte om det är värt besväret, när det ska dras skatt på hela summan. Men det är alltså min personliga reflektion. Marknadsföringsvärdet av att medverka i boken är mycket mer värt.

Jag blev kontaktad via en sajt i början på året där redaktioner kan köpa färdigt material ”on demand” till sina tidningar och magasin. Det går ut på att journalister lägger ut färdigt material till försäljning och själv bestämmer priset och villkor för publicering. Redaktioner och förlag kan då enkelt och smidigt köpa färdigt material som faller dem i smaken vilken tid på dygnet som helst året runt.

Jag hade ett reportage till salu om ett av Sveriges kallbadhus. Jag hade varit där och intervjuat några badgäster. Utifrån det skrev jag sedan ett reportage. Enkelt beskrivet ett vanligt journalistiskt arbete som jag sedan lade ut till försäljning.
En man kontaktade mig via sajtens kontaktformulär (istället för att trycka på köpknappen) och frågade om jag ville medverka med reportaget i en bok om kallbadhuset. Jag svarade att arvodesnivån avgjorde om det var intressant eller inte. Mannen ringde då upp mig för att berättade om boken och att den skulle finansieras via bidrag och olika fondmedel. Arvodesnivån visste han därför inte i dagsläget. So far so good. Min text finns med i boken men nu när boken snart är klar och releasen närmar sig så får jag reda på att ”alla andra” som medverkat med text och bild till boken har gjort det på ideell basis och att budgeten ändå inte kommer räcka till några arvorden utan ”ersättningen” blir förutom bra marknadsföring för mig som frilansjournalist;
– Deltagande i releasepartyt samt ett eget ex av boken.
– Presskonferens och mingel i samband med boksläppet.
– Samtliga bjuds på ett bad med tillhörande bastu på kallbadhuset.

Finns det ett stort och överhängande problem i din bransch så kan en berättelse tydliggöra det på ett konkret sätt. Som när det gäller tjänster i allmänhet. Har inte företagaren klargjort att ett arvode tillkommer så tolkas det som att tjänsten är gratis. Mycket märkligt inställning eftersom det inte finns någon logik i det alls.

13_berattelser_money_sharkJag har svårt att tänka mig att när en redaktion eller ett förlag får leverans av tidningar och böcker skulle ringa upp och säga till tryckeriet;
– Vår budget räcker inte till eftersom vi har lagt alla pengarna på arvoden till kvalitativa journalister och fotografer så det ni kan få är att synas med er logotype på vår hemsida och bli bjuda på releasefesten med mingel och tilltugg. Andra tryckerier går alltid med på det eftersom de drivs av en gedigen passion för böcker, pappersmaterial och boktryckeri.

Det är ett stort problem (eller utmaning om du föredrar det ordet) att redaktioner, ”kollegor i branschen” och förlag utgår från att texter och bilder ska levereras kostnadsfritt alternativt arvoderas långt under journalistförbundets rekommenderade taxa.

Berättelsen har inget märkvärdigt språk eller spännande dramaturgi utan är berättad från början till slut. När det gäller att belysa problem tycker jag att det räcker gott och väl. En häpnadsväckande berättelse eller överdrivet mycket sarkasm och humor tar fokus från problematiken.

Alla branscher tycks ha sina svårigheter. I en del finns det fler ”skojare” än seriösa aktörer och då kan en berättelse lyfta fram att det faktiskt är så med efterföljande faktabaserade texter om hur kunder, samarbetspartners och leverantörer kan skilja dem åt, hur de undervikar dem eller vad de ska göra när de hamnat i skojarens klor.

 

Facebooktwitterlinkedinmailby feather

No Comments

Post a Comment